Minder stress

In balans met Heartmath

Wat is Heartmath?
De kern van de Heartmath-methode is dat je veerkracht groter wordt naarmate je meer energie hebt.  Met behulp van de technieken leer je energielekken op te sporen en te dichten, energie op te laden en energie vast te houden. Daarmee heb je de sleutel in handen om je veerkracht te versterken.

Wat is hartcoherentie?
Er zijn momenten in je leven dat je volledig in balans bent. Dan heb je een hoge coherentie. Als je minder in balans bent door bijvoorbeeld stress heb je een lage hartcoherentie.
En die coherentie kun je meten. Heartmath werkt met biofeedbackapparatuur die aangeeft in welke mate je coherent bent. Daarbij leer je een aantal eenvoudige oefeningen om je coherentie te verhogen. Als je bijvoorbeeld in een stresssituatie bent kun je direct een oefening doen om de stress te verlagen. Maar ook aan het begin van de dag kan een oefening ervoor zorgen dat je beter in balans bent gedurende de dag. De technieken die je gaat leren kunnen je helpen weer sneller in balans te komen, direct in het moment zelf. Niemand hoeft te merken dat je ze toepast!
 
Het verhogen van je hartcoherentie zorgt voor een diepgaande verschuiving die je helpt om situaties te benaderen met meer emotioneel evenwicht, compassie, helderheid en zelfvertrouwen. Als je je lichaam, brein en emoties in balans brengt, ontstaat er ruimte voor betere oplossingen, meer samenwerking, een gezonder lichaam en een zinvol leven.

Wat heeft ons hart ermee te maken?
De wetenschap laat zien dat ons hartritme invloed heeft op ons voelen, denken en waarnemen. Leer je hartritme te veranderen zodat je meer grip krijgt op je emoties en onder druk helder kunt blijven denken. Bij een hoge coherentie is er sprake van een optimale fysiologische toestand waarin je je goed voelt en optimaal presteert. Je zou kunnen zeggen dat het de tegenovergestelde staat is van (negatieve) stress. Hierbij hebben we het dan over een fysiologische toestand waarbij je een lage coherentie hebt, je niet goed voelt en ook niet optimaal presteert. Coherentie wordt gemeten door de hartritmevariabiliteit te analyseren. Analyse van de HRV geeft een unieke inkijk in het functioneren van het autonome zenuwstelsel en de samenwerking tussen ons brein en ons hart.  Door te oefenen met de coherentie verhogende technieken van Heartmath kun je jouw stress verminderen, je veerkracht vergroten en jouw emotionele welzijn bevorderen.

Hoe weet je dat Heartmath werkt?
Sinds 1991 heeft het HeartMath Instituut in Californië een grote hoeveelheid wetenschappelijk bewijs geleverd dat de methodiek werkt. De gepubliceerde research laat o.a. de volgende effecten zien: 

  • Optimalisatie van het prestatieniveau
  • Toename van het vermogen om onder hoge druk kalm, alert en effectief te zijn
  • In volle kracht komen te staan
  • Verbeterde gezondheid
  • Afname van stress en werkdruk
  • Toename van doelgerichtheid
  • Verbetering van leerprestaties
  • Verbetering van balans in werk- en privéleven

© 2021 Lilian Gillet

Webdesign en development: Birdhouse online